مطالعهی حاضر، به اندازه¬گیری تورم پایه در اقتصاد ایران به روش SVAR، برای دورهی زمانی 86-1352، میپردازد. ضرورت وجود تورم پایه به این دلیل است که علامتدهی را نسبت به اختلال افزایش میدهد. استفاده از معیار تورم پایه سبب میشود تا سیاست پولی کاراتر عمل کند، زیرا سیاستگذار تنها نسبت به نوسانات در تورم کل واکنش نشان داده و اختلالات موقتی را نادیده میگیرد. معیار تورم پایه، می¬تواند بهعنوان شاخص مناسبی از روندهای جاری و آتی تورم و هدف عملی و مناسب برای سیاست پولی مورد استفاده قرار گیرد.
در این مطالعه، تورم پایه به¬عنوان «جزئی از تورم اندازهگیری شده که تأثیرات کوتاهمدت تا بلندمدتی بر تولید حقیقی ندارد»، در نظر گرفته شده و برای اندازه¬گیری آن از مدل SVAR، مشتمل بر سه متغیر (شاخص قیمت کالاهای وارداتی، تولید ناخالص داخلی و شاخص قیمت مصرف¬کننده) استفاده شده است. لازم به یادآوری است که قیودی برای شناسا کردن مدل، مبتنی بر ساختار اقتصاد ایران، در مدل تحمیل شده است. نتایج به دست آمده نشان می¬دهد که در بخش زیادی از دورهی مورد بررسی، فشارهای تورمی اساسی اقتصاد بالاتر از تورم اندازه¬گیری شده است. علت این امر، رشد بالای نقدینگی و نیز تخفیف (کاهش) تورم با استفاده از درآمدهای حاصل از صادرات نفت در اقتصاد کشور است.
طبقهبندی JEL : E31، E52
habasi, H., & Tashkini, A. (2011). Measuring Core Inflation (The case of Iran). Journal of Economic Research (Tahghighat- E- Eghtesadi), 46(1), 67-87.
MLA
hossien habasi; Ahmad Tashkini. "Measuring Core Inflation (The case of Iran)", Journal of Economic Research (Tahghighat- E- Eghtesadi), 46, 1, 2011, 67-87.
HARVARD
habasi, H., Tashkini, A. (2011). 'Measuring Core Inflation (The case of Iran)', Journal of Economic Research (Tahghighat- E- Eghtesadi), 46(1), pp. 67-87.
VANCOUVER
habasi, H., Tashkini, A. Measuring Core Inflation (The case of Iran). Journal of Economic Research (Tahghighat- E- Eghtesadi), 2011; 46(1): 67-87.